
Numele CARAORMAN vine din limba turca si inseamna Padurea Neagra. Satul se intinde pe o lungime de 3.5 Km si aproximativ 500 de m latime si este situat pe grindul Caraorman, intre bratul Sulina si Sfantul Gheorghe, la 12 Km de comuna Crisan. Grindul Caraorman este un camp cu un sol nisipos de origina marina, cu o lungime de 18 Km, o latime maxima de 8 Km (7000 ha) si inaltimi de pana la 7 - 9 m. Pentru a ajunge in Caraorman pot fi folosite mai multe rute.
Populatia satului este formata din ucraineni (aproximativ 490 de locuitori, comparabil cu Crisanul), oameni gospodari si ospitalieri, care se ocupa in principal cu pescuitul. In Delta Dunarii traiesc aproximativ 15 000 de locuitori de nationalitati diferite: 80%- romani, 10% lipoveni, 10% ucraineni. Intre ucraineni si lipoveni exista diferente foarte clare de limba, obiceiuri, traditii si chiar de infatisare fizica. Dialectul folosit de locuitorii Caraormanului este foarte apropiat de limba ucraineana si poate fi intalnit in localitatile: Sfantul Gheorghe, Crisan, Murighiol, Letea. Suprafata intinsa a grindului pe care este asezat satul a permis ca pe langa principala sursa de venit; pescuitul, sa mai fi posibila si cresterea vitelor, care a atins punctul culminat in ani 87"-89", cand populatia de bovine depasea 2 000 de capete. Dupa Revolutia din "89, distrugerea intentionata a acestui sector al agriculturii si pretul pestelui care a crescut ametitor in ultimul timp, i-au deteminat pe sateni sa se orienteze spre pescuit, renuntand la cresterea vitelor, care a devenit o ocupatie neprofitabila.
Caraormanul este un sat "aerisit", cu gradini mari si gospodari instarite.
Padurea Caraorman
Pe un teren nisipos de origine marina s-a dezvoltat o padure de stejari, al carei nume Caraorman inseamna in etimologia turca Padurea Neagra. Stejarii vechi, cu ramuri impunatoare si vegetatia bogata fac o umbra atat de deasa incat exista locuri foarte intunecoase, care au dat numele padurii (padurea neagra). O mare curiozitate sunt lianele (Periploca greaca de origine mediteraneana cu o lungime de 25 de m - unica in Europa) care atinge aici liminat nordica de raspandire. Aceste liane impreuna si cu alte plante agatatoare cum ar fi: vita-de-vie salbatica, iedera, hameiul si curpenul confera acestei paduri un aspect subtropical. In Delta Dunarii au fost observate un numar de peste 1615 specii de plante, reprezentand circa o treime din totalul speciilor cunoscute in flora Romaniei. Dintre arborii din Padurea Caraorman putem enumera: stejari seculari de peste 25 de m inaltime, ulmi, salci, plopi albi si negrii, arini, frasini pufosi, acestia din urma fiind o raritate botanica. Aici cuibareste vulturul codalb.
In Padurea Caraorman se afla cel mai mare stejar din delta. Datorita crengilor care s-au intins si pe sol acesta se numeste "Stejarul ingenuncheat" si are o varsta de 400 de ani si o circumferinta de 4.00 m.
In 1940 Padurea Caraorman si Letea au fost declarate monument al naturii, fiind considerate zone stric protejate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu